Biografija

Aleksandar Stepić

picture

Aca rođen je 1932. godine u Velikom polju, kod Obrenovca. On je jedan od umetničkih stvaralaca u oblasti narodne muzike, koji je, kao kompozitor i rukovodilac afirmisanog estradnog ansambla, u periodu od 40 godina, ostvario rezultate koji će ostati zabeleženi u našoj savremenoj etnomuzikologiji.

Aca Stepić pripada plejadi muzičkih stvaralaca koji stvaraju u duhu izvornog narodnog melosa kao što su: Miodrag Todorović-Krnjevac, Radojka Živković, Dragan Toković, Petar Tanasijević i dr.

Stvaralaštvo Aleksandra Stepića nerazdvojno je vezano sa našom izvornom narodnom muzikom. Njegove kompozicije obogaćene su suptilnim osećanjima za lepotu zvuka, jer je ponikao u kraju gde svaki ton nove pesme ili kola podleže detaljnoj analizi naroda, koji je najbolji kritičar narodnog melosa.

Po završetku srednje škole, ne odlazi na fakultet, već ostaje sa svojom harmonikom, koja ga uvodi u svet narodne muzike 1950. godine.

U prvo vreme gostuje u poznatim restoranima i hotelima, tada vrlo cenjene muzičke scene u Beogradu.

Zapaženo je njegovo gostovanje u Sarajevu, gde upoznaje i svoju usnešnu saradnicu, pevačicu Silvanu Armenulić. Posle Sarajeva prihvata angažman u Beogradu u hotelu "Grand", gde dovodi i Silvanu Armenulić da zajedno sa Darom Ružić nastupa svako veče sa njegovim orkestrom.

Posle 'Grand"-a, Aca i Silvana prihvataju angažman u čuvenoj "Skadarliji", gde ostaju oko dve godine, a potom prihvataju angažman u restoranu "Zvezdara", gde i završavaju sa radom po restoranima, i 1964. godine potpisuju ugovor sa koncertnom agencijom "Beogradska estrada", koja je u to vreme vrlo profesionalno organizovala koncerte.

Godine 1962. bio je angažovan da kao harmonikaš svira u našem najboljem narodnom orkestru Radio-Beograda, pod rukovodstvom Vlastimira Pavlovića- Carevca. Na tom poslu je ostao oko godinu dana.

Posle ovog angažmana uspešno se bavi stvaralaštvom i reprodukcijom u narodnoj muzici koje traje neprekidno od 1965. do 1995. godine. Kao stalni saradnik učestvuje u brojnim emisijama i akcijama Radio-televizije Srbije, kao što su: Selo veselo, Subotom uveče, Veselo veče, Vrti se vreteno, Nedeljno popodne i dr. Učestvovao je i u mnogim kulturno-umetničkim manifestacijama i festivalima kao što su:

- Septembar u Ivanjici 1967., kasnije se zvao Nušićijada u Ivanjici,

- Beogradsko proleće 1970. godine,

- Karavan smeha (putujući festival),

- Ilidža 1970., 1971., 1974. (festival narodne muzike i pesme),

- Pesma leta 1972. godine (putujući festival Jugoslavije),

- Izbor mis Jugoslavije u Haludovu 1974. godine.

Učestvovao je, takođe, na bezbroj besplatnih koncerata, kako za svoje Udruženje, tako i za bolesnike, za decu u obdaništima, za vojsku, za pomoć poplavljenima u Kragujevcu, za Crveni krst i dr.

U sklopu kulturne razmene susednih zemalja gostovao je u Mađarskoj, Bugarskoj i SSSR-u. U SSSR-u je gostovao tri puta u organizaciji Jugokoncerta - Beograd, i to 1974., 1975. i 1976. godine sa našim najeminentnijim pevačima kao što su - Leo Martin, Radmila Mikić, Živan Saramandić, Zvonko Bogdan, Gordana Runjajić, Miša Marković, Sandra Kulijer i Vjekoslav Jut.

U organizaciji Radio Beograda i Jugotursa, Stepić je učestvovao sa svojim ansamblom na koncertima pod nazivom "Večeras zajedno" za naše radnike u inostranstvu, i to od 1972. do 1980. godine. Nastupao je i za naše radnike u Kuvajtu i Iraku sa pevačima kao što su Silvana Armenulić, Cune Gojković, Beba Selimović Leo Martin, Majda Sepe, Gordana Runjajić.

Za vreme svog plodonosnog umetničkog rada Aleksandar Stepić je komponovao oko 500 pesama i oko 20 kola u duhu narodnog melosa. Da je ova muzika bliska narodu svedoči veliki broj snimljenih, i u višemilionskom tiražu prodatih, ploča u produkciji mnogih diskografskih kuća u zemlji i inostranstvu, kao što su npr. "Pate Markoni" iz Francuske i "Filins" iz Holandije.

Uspešna Acina saradnja sa mnogim solistima svrstala ga je među najangažovanije kompozitore i rukovodioce ansamla, koji stvaraju i rade u duhu narodnog melosa. Treba istaći da su započeli svoju karijeru sa Stepićevim kompozinijama, koje su postale hitovi, pevači:

- Zoran Kalezić - MOJ ŽIVOT JE TUŽNA PRIČA,

- Milena Plavšić - TI NE ZNAŠ A JA TE VOLIM,

- Savo Radusinović - ŠESNAEST TI LETA BEŠE,

- Silvana Armenulić - SAMO JEDNA KAP LJUBAVI,

- Ljuba Aličić - NOSILA SI BURMU, MOJE MAJKE,

- Vesna Zmijanac - TUGUJ, TUGUJ, OSTAVLJENA ŽENO,

- Milanče Radosavljević - ZA LJUBAV SAM MLADOST DAO,

- Snežana Đurišić - JA NOĆAS PLAKATI NEĆU,

- Asim Brkan - JEDNOM SAM I JA VOLEO,

- Mirjana Barjaktarević - ZAŠTO DA DUŠA PATI I BOLI,

- Ljuba Đurović - JOŠ ME PEKU SUZE TVOJE.

Za rad na muzičkom polju dobijao je razne pohvale i nagrade. Radio Beograd je 1971. godine organizovao konkurs za pesmu o izgradnji pruge Beograd - Bar na kojoj je Stepićeva kompozicija "Beograde, Bar te zove" pobedila i dobila I. nagradu radio slušalaca. Pesmu je pevala Lepa Lukić, koja se, zajedno sa Stepićem, odrekla novčane nagrade, kao i autorskih i izvođačkih tantijema u korist izgradnje pruge Beograd-Bar.

Godine 1980., "EKSPRES POLITIKA", je raspisala konkurs za tekst pesme "JUGO, MOJA JUGO", radnice Milenije Radovanović koja je otišla u inostranstvo da radi da bi izdržavala bolesnog muža i dva sina na školovanju.

Po završetku konkursa Stepićeva melodija je sa najviše glasova pobedila.

Po želji Milenije, da Silvana Armenulić snimi tu pesmu, sa čim se složio i Aca Stepić, pesma je snimljena za produkcijsku kuću Jugoton u Zagrebu.

Posle snimanja Stepić kao i Silvana odrekli su se izvođačkih i autorskih tantijema u korist radnice Milenije Radovanović. Zato Radio Beograd i Jugoturs, kao organizatori, dolaze na ideju da u emisijama "Večeras zajedno" koncerti ponesu naziv po pesmi "Jugo, moja jugo"

Mnoge njegove pesme postale su hitovi i danas su često slušane na radio programima. Skoro pola estradnog staža Aleksandar Stepić je proveo u statusu umetnika i istaknutog estradnog umetnika.

Nosilac je brojnih priznanja za svoj umetnički, društveni i humanitarni rad.

Napisane su o njegovom radu mnoge stručne kritike, i prikazi u medijima, kao i knjiga "ŽIVOT SA MUZIKOM", Ace Stepića.

Bio je u raznim organima i forumima u staleškim organizacijama.

Značajne nagrade za umetničko stvaralaštvo su mu:

- Estradna nagrada- Carevac -1974. godine,

- Nagrada - Zlatna ptica Jugotona - za 3 miliona prodatih ploča,

- Nagrada stručnog žirija - na XIV Beogradskom saboru za kolo "Šabački vez" -1977. godine,

- Estradna nagrada -Jugoslavije -1977. godine,

- Estradna nagrada -Srbije - 1986. godine,

- Nagrada za životno delo-"Moravski biseri" - 2009. godine

- Nagrada za životno delo-"Muzički oskar" - 2010. godine BN.

Karijeru je završio u statusu istaknutog estradnog umetnika.

Sada je u zasluženoj penziji istaknutog estradnog umetnika, ponosan na sve što je učinio za našu narodnu muziku.